Wody studzienne często zawierają mangan , żelazo w przekraczalnych normę ilościach.

Oznaki żelaza i manganu w wodzie:

  • rdzawo-brązowy kolor wody,
  • nieprzyjemny smak,
  • rdzawo-brązowe zabarwienie (żelazo)
  • brązowo-czarne plamy (mangan)
  • szary kolor białego prania (mangan)

Innym problemem wody studni głębinowych jest także siarkowodór - gaz, który naturalnie występuje w wodach gruntowych i jest wytwarzany w wyniku rozkładu materiału organicznego i bakterii redukujących siarkę

Oznaki siarkowodoru w wodzie to:

  • Woda ma smak i zapach “zgniłego jajka”,
  • pozostawia przebarwienia na sztućcach srebrnych, miedzianych lub z mosiądzu (żółte lub czarne plamy na urządzeniach kuchennych i łazienkowych)
  • smak przygotowywanych potraw i napojów jest nieakceptowalny

Do prawidłowego doboru urządzeń uzdatniających wodę niezbędna jest analiza fizykochemiczna wody.Oprócz danych dotyczących ilości żelaza i manganu , ważne są inne wskazania jak pH , utlenialność , mętność , barwa . Im więcej danych , dokładniej dobierzemy technologie i urządzenia dla danej wody.

Ważne też jakie wymagania co do jakości wody po uzdatnieniu ma klient , mając takie informacje możemy je spełnić.

  • aquafilter
  • clack
  • erie water treatment
  • cintropur
  • ecowater
  • general eletric
  • honeywell
  • oxy low
  • supreme
  • water quality associacion
  • vontron
  • viessmann
  • tapworks
  • sterilight