Wody studzienne często zawierają mangan , żelazo w przekraczalnych normę ilościach.
Oznaki żelaza i manganu w wodzie:
- rdzawo-brązowy kolor wody,
- nieprzyjemny smak,
- rdzawo-brązowe zabarwienie (żelazo)
- brązowo-czarne plamy (mangan)
- szary kolor białego prania (mangan)
Innym problemem wody studni głębinowych jest także siarkowodór - gaz, który naturalnie występuje w wodach gruntowych i jest wytwarzany w wyniku rozkładu materiału organicznego i bakterii redukujących siarkę
Oznaki siarkowodoru w wodzie to:
- Woda ma smak i zapach “zgniłego jajka”,
- pozostawia przebarwienia na sztućcach srebrnych, miedzianych lub z mosiądzu (żółte lub czarne plamy na urządzeniach kuchennych i łazienkowych)
- smak przygotowywanych potraw i napojów jest nieakceptowalny
Do prawidłowego doboru urządzeń uzdatniających wodę niezbędna jest analiza fizykochemiczna wody.Oprócz danych dotyczących ilości żelaza i manganu , ważne są inne wskazania jak pH , utlenialność , mętność , barwa . Im więcej danych , dokładniej dobierzemy technologie i urządzenia dla danej wody.
Ważne też jakie wymagania co do jakości wody po uzdatnieniu ma klient , mając takie informacje możemy je spełnić.